Op het druk bezochte koffieforums www.koffiepraat.nl en www.thuisbarista.nl is recentelijk een (terechte) discussie ontstaan over het wel of niet vermelden van een branddatum en/of een THT datum op de verpakking van koffie(bonen). Bij Koffiebranderij Fascino branden wij onze koffie dagelijks vers (wij werken immers niet met voorraden) en dus hoef je je bij ons nooit zorgen te maken dat de koffie die je ontvangt niet vers is.

Wij vermelden op elke verpakking koffie die onze koffiebranderij verlaat zowel de branddatum (de datum waarop de koffie in de verpakking daadwerkelijk door ons gebrand is) en de THT datum.

Maar laten we eerst even kort uitleggen wat een THT datum nou werkelijk is: Tenminste houdbaar tot (THT) geeft de datum aan tot wanneer wij (Koffiebranderij Fascino) de deugdelijkheid en kwaliteit van het product (de koffie) garanderen. Hierbij geldt dat de klant rekening moet houden met normale bewaarcondities in gesloten verpakking (wij mogen bijvoorbeeld verwachten dat een klant snapt dat het niet verstandig is om koffie te bewaren in vol zonlicht). Deze datum moet worden opgevat als “tot en met" datum. Hierbij willen wij duidelijk maken dat dit dus zeker niet ons advies is maar slechts een datum waarop wij de koffie in het uiterste geval nog als "drinkbaar" beoordelen. Het moge duidelijk zijn dat wanneer iemand besluit koffie 12 maanden na het verpakken te gebruiken dit dus niets meer met het drinken en genieten van verse koffie te maken heeft.

Omdat we wettelijk verplicht zijn een THT datum op onze verpakking te vermelden staat deze datum ook op onze verpakking, maar alleen de branddatum geeft de versheid van de koffie aan.