Je hebt je toch laten verleiden om eens niet bij Fascino Coffee te bestellen en nu sta je met je koffiebonen en begint de twijfel: Zijn ze wel echt zo vers zoals die vriendelijke verkoper vertelde? Hoe test je dit?

Wij zetten een paar handige feitjes voor je op een rij om makkelijker echt verse koffiebonen te herkennen.

 

  •  Pak wat bonen uit de verpakking en stop deze in een plastic zakje (bijv. een boterhamzakje). Zorg ervoor dat alle lucht uit het zakje is en leg er een lucht-dichte knoop in (of gebruik een seal-strip). Laat het plastic zakje zo dichtgeknoopt tenminste 24 uur liggen. Wanneer de koffiebonen inderdaad zo vers zijn als de verkoper vertelde dan zal het zakje bol staan omdat vers gebrande koffiebonen nou eenmaal CO2 uitstoten. Wanneer de koffiebonen erg vers zijn kan het zakje zelfs springen van de overdruk. Wanneer het zakje plat blijft dan produceren de koffiebonen geen CO2 meer, dit is een goede indicatie dat de koffiebonen zeker een week geleden (of langer) gebrand zijn.

 

Hier onder nog een paar makkelijke tips:

 

  • Glimmende bonen - Hebben koffiebonen heel lang gelegen (zeker bij een wat donkere branding) dan hebben de bonen veel tijd gehad om de olie die in de bonen zit vrij te laten komen. Wanneer de bonen dus aan elkaar plakken is dit over het algemeen geen goede indicatie. Het kan echter de bedoeling zijn om een koffie heel donker (lang) te branden, dit is voornamelijk zo met espresso melanges. Ook hierbij kan het niet zo zijn dat de bonen aan elkaar plakken maar mag er wel een klein beetje olie op de bonen zichtbaar zijn. Vraag je verkoper dus even wat voor branding een koffie heeft gehad.
  • Heerlijk aroma - Vers gebrande koffiebonen bevatten beduidend meer aroma. Komt er geen "stoot" aroma vrij bij het openen van de verpakking dan zijn de koffiebonen zeker niet vers.