Lekkere verse koffie, wie houd daar niet van? Je wilt naast de juiste apparatuur natuurlijk ook de beste verse koffiebonen gebruiken. Gewoon even langs de supermarkt gaan is natuurlijk geen goed plan voor goede verse koffiebonen. Nog sterker, de grote supermarkt koffiemerken links laten liggen is zelfs een beter plan. Heb je zin in wat avontuur en bestel je een keer niet bij Fascino Coffee? Maak dan in elk geval handig gebruik van de volgende tips.

Controleer altijd hoe de koffiebonen er uit zien. Wanneer je koffiebonen in een koffiespeciaalzaak koopt, worden de koffiebonen vaak bewaard in transparante silo's. Dit is natuurlijk niet de beste manier om koffiebonen te bewaren maar geeft je wel een groot voordeel: Je kunt de koffiebonen zien. Vraag de winkeleigenaar of je een handje koffiebonen mag bekijken en controleer de bonen op de volgende punten (dit is niet gek om te vragen, een goede koffieverkoper zal je graag behulpzaam zijn).

 

  • Gebroken koffiebonen, stukjes en partjes kunnen duiden op het feit dat de koffiebonen te lang gebrand zijn of verkeerd opgeslagen zijn. Zeker is in ieder geval dat je deze bonen rustig aan je voorbij kunt laten gaan.
  • Controleer de bonen op ongelijkheden en kleurverschil, de bonen moeten er egaal gekleurd uitzien. Zijn ze dit niet, dan zijn dit niet de bonen die je zoekt.
  • Ruik aan de bonen. Kun je de geur van vers gebrande koffie nog ruiken? Ruiken de koffiebonen bijna niet meer of helemaal niet? Dan is de kans klein dat je met deze koffiebonen nog een echt lekkere koffie kunt bereiden.
  • Misschien voor sommige mensen wat vreemd maar proef eens een boontje. Dit kan geen kwaad en de koffieboon zal wat van zijn aroma en smaak prijsgeven. Dit is natuurlijk niet de smaak zoals je koffie normaal proeft, maar het geeft wel een smaakindicatie. Is dit niet jou smaak? Laat deze koffiebonen dan aan je voorbij gaan.
  • Koop je Single Origin koffiebonen? Check dan ook de afmeting van de koffiebonen, deze moet vrij constant zijn.
  • Vraag de verkoper altijd naar de branddatum. Ook al voldoet een koffie aan alle hier boven genoemde punten dan nog is de branddatum een belangrijk criterium. Je wilt tenslotte geen koffiebonen kopen die al weken (misschien zelfs wel verkeerd) opgeslagen liggen.

 

Zelfs wanneer je de geur, kleur, afmetingen en smaak van de koffiebonen hebt getest en de branddatum hebt gecontroleerd kan een koffie nog tegenvallen. Feit is wel dat je kans op een "geslaagde koffie koop" toeneemt wanneer je de hierboven genoemde tips in de praktijk brengt bij het kopen van je koffiebonen.

Wil je absolute zekerheid? Dan kun je natuurlijk ook altijd direct je verse koffie bij Koffiebranderij Fascino bestellen.